Сдай крови - Подари жизнь
Cluburile Moto „Răzesii Moldovei” (Chișinău) și „Crazy Frog” (Bălți), cu sustinerea activă a „Centrului National de Transfuzie a Sângelui”, sunt încântate să anunțe că, pe 10 octombrie 2020, va avea loc cel de-al treilea eveniment anual „Donează sânge – Salvează viața”, având drept scop să invite oameni, care nu sunt indiferenți și doresc să devină donatori de sânge.
Anul acesta evenimentul va avea loc nu doar la Chișinău, ci și în Bălți datorită Clubului Moto „Crazy Frog”.
Pentru a participa la acest eveniment, trebuie doar să vă apropiați la adresele indicate. Acolo veți fi întâmpinați de reprezentanții cluburilor care vă vor indruma, iar cei care nu au donat niciodată sânge vor fi însoțiți la toate etapele și li se va oferi tot sprijinul necesar. Toți cei care vin la eveniment vor primi nu doar coletul social oferit de „Centrul National de Transfuzie a Sângelui”, dar și un cadou de la organizatori.
De asemenea, vom fi bucuroși să vă servim cu ceai, cafea, produse de patiserie și fructe. Toți cei care vor veni le vor putea servi atât înainte, cât și după donarea singelui. În plus, veți avea posibilitatea să comunicați cu bikerii într-o atmosferă caldă și prietenoasă dupa o sesiune foto pe motociclete adevarate. Fiecare va deveini biker pentru cateva clipe, iar pozele voastre vor obtine aprecieri maxime in retelele sociale.
Aproape toți în viață am avut situații în care era nevoie de ajutorul celor din jur, adeseori de la persoane străine. Și numai lipsa de indiferența din partea lor v-a ajutat pe voi si/sau apropiatii voștri. A venit rîndul vostru să-i ajutați pe cei, care au nevoie de ajutor.
Donează sânge – Salvează viață!
P. S. O rugaminte mare către toți cei care doresc să ia parte la eveniment: faceți cunoștință în prealabil cu regulile de donare a singelui și posibilele restricții:
Cerințele catre donator de sânge:
Orice cetățean sănătos cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cu o greutate mai mare de 50 kg, tensiune arterială între 100 și 180 mmHg și pulsul normal de 60-100 bătăi pe minut, precum și care nu a suferit intervenție chirurgicală în ultimile 6 luni (operații, piercing, tatuaje etc.) poate deveni donator.
Nu puteți dona sânge dacă sunteți infectat cu HIV, ați avut sau sunteți infectat cu hepatită virală B sau C, precum și în cazul anumitor boli cronice (de exemplu, diabet zaharat tip I și II, hipertensiune).
Nu se admite donarea sângelui la femei în timpul menstruației și în termen de 3 zile de la menstruație, precum și în timpul sarcinii, alăptării și timp de șase luni după naștere.
Atunci când donați sânge sau componente sanguine, trebuie să aveți întotdeauna buletinul de identitate cu Dvs.
Recomandări înainte de donație:
Nu veniți să donați sânge, dacă vă simțiți rău (frisoane, amețeli, dureri de cap, slăbiciune)
Nu donați sânge după munca in schimbul de noapte sau dupa o noapte nedormită.
Nu trebuie să donați sânge pe stomacul gol! Dormiți bine și serviți un mic dejun ușor (ceai dulce, biscuiți uscați, terci pe apă, un măr). Cel mai bine este să donezi sânge la aproximativ 2-3 ore după masă.
În ajun și în ziua donării de sânge este indicat să beiți mult suc sau apă și nu este recomandat să consumați alimente grase, prăjite, picante și afumate (inclusiv carne de porc grasă), banane, nuci, precum și produse lactate (lapte integral gras), ouă, unt, smântână, maioneză.
Nu serviți alcool cu ​​48 de ore și nu administrați medicamente, care conțin aspirină și analgezice, cu 72 de ore înainte de a vizita stația de transfuzie a sângelui.
Nu fumați cu o oră înainte de a da sânge.
Înainte de a dona sânge beți câteva pahare de suc sau apă, dar nu cafea sau ceai fierbinte. Acest lucru vă va ajuta să vă simțiți bine după donarea sângelui.
 
Recomandări după donație:
Nu este recomandat să vă ridicați imediat după donarea de sânge. Stați liniștit timp de 10-15 minute, dacă vă simțiți amețit – contactați personalul medical.
Nu îndepărtați bandajul timp de 3-4 ore și straduiți-va să nu-l udați. Acest lucru vă va salva de vânătăi.
Nu fumați două ore după donare.
În ziua donării de sânge, precum și a doua zi, se recomandă evitarea activității fizice (antrenament, competiție); este indicat să vă abțineți de la baie fierbinte și înot.
Mâncați bine și regulat după donare și beți cel puțin 2 litri de lichid pe zi (alcoolul nu este recomandat).
Close Menu